در حال بارگذاری ...
آخرین سخنان پرویز پورحسینی در واپسین جشن زادروز

اگر قصد انتشار اثری ماندگار را دارید...
همراه با آخرین عکس های منتشر شده از هنرمند

ایران تئاتر: بازخوانی سخنان پورحسینی در مراسم رونمای از کتاب « ماندگاران صحنه ۲» ، همچنین سخنان منصور خلج درباره این هنرمند و تجربه تحریر این اثر ارزشمند همراه با آخرین عکس های منتشر شده از استاد پورحسینی با دوربین رضا معطریان و کاوه کرمی در هنگامی که به تازگی این هنرمند محبوب را از دست داده‌ایم برای آشنایی با جنبه های مختلف زندگی پورحسینی خالی از لطف نیست.

رونمایی از کتاب «ماندگاران صحنه ۲» همزمان با زادروز 79 سالگی هنرمند آخرین حضور رسمی پرویز پورحسینی در مقابل دوربین ها بود. کتاب «ماندگاران صحنه ۲»؛ اثری است درباره زندگی پرویز پورحسینی که به کوشش منصور خلج  و به همت دفتر پژوهش و انتشارات نمایش اداره‌کل هنرهای نمایشی منتشر و رونمایی شد.

مراسم رونمایی از کتاب «ماندگاران صحنه ۲»؛ پرویز پورحسینی شنبه ۲۲ شهریورماه با حضور قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی، پرویز پورحسینی، منصور خلج، مهرداد رایانی‌مخصوص و نصرالله قادری در دفتر مدیرکل هنرهای نمایشی برگزار شد. پرویز پورحسینی در صحبت کوتاهی ضمن مروری بر خاطرات حضورش روی صحنه، در ارتباط با کتاب  «ماندگاران صحنه ۲» گفت: این اثر باید با همکاری کسی چون منصور خلج که به موضوعات مطرح‌شده در کتاب واقف است ساخته و پرداخته می‌شد. اگر قصد انتشار اثری را دارید که می‌خواهید ماندگار شود باید از کسانی کمک بگیرید که به موضوع اشراف دارند.
در بخش دیگری از این مراسم قادر آشنا گفت: امیر مومنان(ع) در «نهج‌البلاغه» می‌فرمایند در احوال بزرگان چنان سیر کرده که گویی با آن‌ها زندگی کرده‌ام. نسل جدید ما باید آگاه باشد بزرگانی که صاحب اسم و رسم‌اند چگونه به چنین جایگاهی رسیده‌اند و فراهم کردن مسیر رسیدن به این آگاهی‌، وظیفه اخلاقی، اداری و سازمانی ماست که باید به آن توجه کنیم.
مدیرکل هنرهای نمایشی در پایان گفت: وجه تمایز جوامع توسعه‌یافته و توسعه‌نیافته همین قدردانی و توجه به صاحبان فکر و اندیشه و خرد است.  
منصور خلج نیز درباره انتشار کتاب «ماندگاران صحنه ۲» گفت: تا چه زمانی فرزندان ما قرار است «زندگی من در هنرِ» استانیسلاوسکی را بخوانند در صورتی که زندگی پرویز پورحسینی‌ها برایشان بسیار ملموس‌تر است. امید من این است که پیشکسوتان تئاتر با روایت زندگی شخصی خود، راوی تاریخی باشند که بر اهالی این هنر گذشته است.
وی در همین زمینه ادامه داد: سال‌ها پیش، در دهه ۷۰ از پرویز پورحسینی پرسیدم چرا خاطراتت را نمی‌نویسی؟! آن زمان پاسخ روشنی از او دریافت نکردم اما این خواست در گوشه‌ای از ذهنم باقی ماند و خوشحالم که امروز محقق شده است.
«ماندگاران صحنه ۲»؛ پرویز پورحسینی به کوشش منصور خلج، دومین جلد از کتاب «ماندگاران صحنه» پس از انتشار زندگی‌نامه بهروز غریب‌پور بود که توسط انتشارات نمایش اداره‌کل هنرهای نمایشی منتشر شد.

همچنین منصور خلج درگفت وگوی مستقلی که با ایران تئاتر درباره کتاب و پرویز پورحسینی داشت گفت: من سابقه دوستی چند دهه‌ای با پرویز پور حسینی دارم و ایشان را می شناختم و پرویز پور حسینی اصولا کمتر اهل مصاحبه و گفت‌وگو در باره خودش و کارهایش است و با کمتر کسی این کار انجام می دهد.من و پرویزپورحسینی در زمان مدیریت دکتر رفیعی در تئاتر شهر با هم همکار بودیم و در این مدت شناخت بیشتری از ایشان به دست آوردم.سال‌ها پیش و در دهه ۷۰ از پرویز پورحسینی پرسیدم چرا خاطراتت را نمی‌نویسی؟در اروپا خیلی از بازیگران چنین کاری را انجام می دهند مثل کتاب  زندگی من در هنرِ استانیسلاوسکی.آن زمان پاسخ روشنی از او دریافت نکردم و زمان زیادی از این مسئله گذشت و بحث سفارش نوشتن این کتاب از سوی مرکز مطرح شد و با پور حسینی هماهنگی کردم و ومقدمات نوشتن کتاب شروع شد و البته در شرایط کرونایی هماهنگ کردن جلسات کاری سخت بود  و خوشحالم که امروز این امر محقق شده است.
اغلب کارهای پور حسینی را دیده‌ام. پور حسینی از جمله بازیگران با تجربه و درجه یک در حوزه بازیگری است و تجربیات متنوعی در این عرصه دارد.او قبل از انقلاب و در دهه 50 با گروه آربی آوانسیان کار می‌کرد.تجربه فعالیت با کارگردان های سرشناس و صاحب سبکی چون پیتر بروک، بیژن مفید، حمید سمندریان، بهرام بیضایی ،رکن الدین خسروی و علی رفیعی در پرونده کاری او دیده می‌شود.هر یک از این هنرمندان روش و شیوه‌ ویژه خود را داشتند و پورحسینی از همه آن‌ها آموخته است.لازم بود این تجربیات مکتوب شود تا برای نسل‌های بعدی یک منبع مطمئن قابل رجوع باشد. این کتاب روایتگر فراز و نشیب های فعالیت های این هنرمند دراین پنج دهه است.
زندگی شخصی و حضور موثر پورحسینی هم در سینما در این کتاب  مورد بررسی قرار گرفته است. نکته مهم پرویز پورحسینی گزیده کار بودنش است و همانطوریکه اشاره کردم با بیشتر کارگردان های بزرگ در سینما و تئاتر همکاری داشته است. در دورانی که جشن هنر شیراز برگزار می شد پورحسینی حضور موثری داشت.من در مصاحبه تلاش کردم که به تجربیات همکاری با بزرگان توسط او بیشتر بپردازم . زیرا برای خواننده جذابیت  بیشتری دارد.
در سال 47 اولین نمایشی که از پور حسینی دیدم کار رکن الدین خسروی و با نام حکومت زمان خان بروجردی بود.
با توجه به حساسیت های که پرویز پور حسینی در این باره داشت جلسات بسیار زیادی صرف انجام این مصاحبه شد و دقت نظرش در باره جزئیات کتاب برایم جالب توجه بود .
ایشان کتاب را بررسی کردند و تغییرات جزیی اعمال شد.بهر حال ادبیات گفتاری در زمان پیاده کردن مصاحبه تبدیل به ادبیات محاوره‌ای می شود و تغییرات در حد ادیت کردن و کم و زیاد کردن برخی از جملات بود.
پور حسینی در باره ویژگی های بزرگانی که با آنها کار کرده حرف می زند و پنجره جدیدی را در باره شناخت این بزرگان به خواننده کتاب منتقل می‌کند.من تلاش کردم کتابی کامل و جامعی از احوالات دهه های چهل،پنجاه و شصت در حوزه تئاتر به مخاطب عرضه کنم.
بخشی از کتاب اختصاص به عکس نمایش و فیلم هایی که پور حسینی بازی کرده است دارد.عکس های از نمایش هایی که پور حسینی با دکتر رفیعی ، بهرام بیضایی و حمید سمندریان کار کرده جزو بخش های جذاب عکس کتاب است.تعدادی از این عکس ها را از آلبوم شخصی پور حسینی به دست آوردم.

پرویز پورحسینی در 7 آذر 1399 در سن 79 سالگی پس از ابتلا به ویروس کرونا در تهران درگذشت.

تصاویر این مراسم را  از لینک   https://theater.ir/fa/gallery/137389  و همچنین عکس های اختصاصی ایران تئاتر از این هنرمند را می توانید از لینک   https://theater.ir/fa/gallery/139306 دریافت کنید.




نظرات کاربران