در حال بارگذاری ...

«تیغ کهنه» تا «می‌بوسمت و اشک» در بیست و دومین جشنواره تئاتر فجر

بیست و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با حضور ۱۳۱ گروه نمایشی داخلی و خارجی از ۳ تا  ۱۳بهمن ماه سال ۱۳۸۲ در تهران برگزار شد. در این دوره از جشنواره با فروکش کردن تب نمایش های خارجی و توجه به گروه های نمایشی دیگر کشورها، نسل جدیدی از هنرمندان پای به عرصه تئاتر فجر گذاشتند که امروزه از هنرمندان شناخته شده عرصه تئاتر هستند.

به گزارش دریافتی سایت ایران تئاتر از پایگاه رسمی اطلاع رسانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر؛ بیست و دومین جشنواره تئاتر فجر برای پنجمین بار به دبیری مجید شریف خدایی در بخش های مسابقه، خیابانی، خارج از مسابقه، بین‌الملل، مرور، نمایشنامه‌خوانی، تعزیه، کارگاه  های آموزشی و مسابقه عکاسی تئاتر برگزار شد. آثار بخش صحنه‌‌ای این جشنواره در مجموعه تئاتر شهر و تالارهای مولوی، وحدت و هنر به اجرا در آمدند و نمایش های بخش خیابانی به صورت گسترده در سطح شهر تهران و در بوستان ها و دانشگاه های مختلف به اجرا در آمدند.
اما رویکرد بیست و دومین جشنواره تئاتر فجر با جدا شدن بخش تئاتر دانشگاهی از این جشنواره، معطوف به شناسایی هنرمندان جوان و حرفه ای شد. شناسایی نسلی که بتوانند آینده تئاتر کشور را تضمین کنند. در این دوره هنرمندانی همچون نادر برهانی مرند، کیومرث مرادی و محمد عاقبتی خوش درخشیدند و با آثار خود رونفق بخش جشنواره بیست و دوم فجر بودند.
در این دوره از جشنواره سه کتاب از نمایشنامه های برتر جشنواره بیست و یکم، «خواب در فنجان خالی» نوشته نغمه ثمینی، «برخورد نزدیک از نوع آخر» نوشته چیستا یثربی  و «چهار حکایت از چندین حکایت رحمان» نوشته علیرضا نادری، از سوی انتشارات نمایش منتشر شد.
همچنین در این دوره برای دومین بار بخش نمایشنامه خوانی برگزار شد که در این بخش 10 نمایشنامه از سوی هنرمندانی همچون هما روستا، رویا تیموریان، افشین هاشمی، تینوش نظم جو و... خوانش شد. همچنین در این دوره کارگاه بازیگری پیتر فابریج با همکاری بخش فرهنگی سفارت کانادا  در خانه هنرمندان ایران و نمایشگاه مسابقه عکاسی تئاتر در سالن انتظار مجموعه تئاتر شهر برپا شد.
اما در بخش آثار صحنه ای و خیابانی بیست و دومین جشنواره تئاتر فجر و در بخش بین الملل این رویداد 9 نمایش «آنتیگونه» دانیلا ماتیوتسی از ایتالیا، « اودیسه» مارکوس زونر و پاتریتسیا باربویانی از سوئیس، « تیتوس آندرونیکوس» روبرتو چولی از آلمان،«خاکستر سنگ» کرسنتیا دونسر از سوییس، «در انتظار گودو» پدرو ماتوس کار مشترک رومانی و پرتغال، «دلقک درون» نمرسالامون از اسپانیا، «سوسیس با گاز خردل» فرنلی بوسمان از آلمان، «عمو ولودیا» آلکسی مرکوشف از آلمان، «هملت» پل ستبینگز از انگلستان به صحنه رفتند.
اما در بخش مسابقه بیست و دومین جشنواره تئاتر فجر50 نمایش حضور داشتند که  نمایش های «31/6/1377» علیرضا نادری نجف‌آبادی، «بی‌شیر و شکر» حمید امجد و مهرداد ضیایی، «هی‌مرد گنده گریه نکن» جلال تهرانی، «تیغ کهنه» نادر برهانی‌مرند، «سه خانه کوچک» مهرداد رایانی مخصوص، «شکلک» کیومرث مرادی، « گل های شمعدانی» محمد یعقوبی،  «آرامش در حضور دیگران» آرش دادگر و حمید‌رضا نعیمی، «این کدوم پنجشنبه است؟» حمیدرضا آذرنگ، «با دهان بند سکوت» رضا حداد، «رقصی چنین» محمد رضایی راد، «روزهای زرد» ایوب آقاخانی، «مثل خون برای استیک» محمد حسن معجونی و «می‌بوسمت و اشک» محمد عاقبتی بیشتر توجهات را به خود جلب کردند.
در بخش خارج از مسابقه این جشنواره که مختص کارگردانان پیشکسوت و باسابقه بود نیز با حضور 16 نمایش اجرا شد که نمایش های «2642 روز بعد» بهروز غریب پور، «سوگ سیاوش» پری صابری، «سه خواهر» اکبر زنجانپور، «دخمه شیرین» قطب‌الدین صادقی، «اسم » محمد رحمانیان، «پیر سگ خرفت» داوود دانشور، « تریلوژی وانیک : احضار، گشایش، اعتراض» سهراب سلیمی، ،«زمستان» هما روستا، «زمین صفر» آتیلا پسیانی،«لیلی و مجنون» امیر دژاکام، «حماسه انقلاب سنگ» فرزانه کابلی، «روباه و انگور» معصومه تقی‌پور، «قصه شهر فرهنگ شهر ما» نصرالله قادری، «گالری خیابانی» ارژنگ فرخ پیکر، «نجواهای نانوشته» نرگس هاشم‌پور و «هفت اقلیم» نادر رجب‌پور؛ در این بخش به روی صحنه رفتند.
در بخش مرور جشنواره بیستم  و دوم تئاتر فجر 10 نمایش؛ در بخش تئاتر خیابانی 27 نمایش و در بخش تعزیه‌ ؛ 10 مجلس «ابوالفضل عباس (ع)»، «جنگ خندق»، « سفاح و بنی‌امیه»، «شاه‌چراغ»، «شبیه خوانی عید قربان»، «شهادت امام‌محمد باقر(ع)»، «شهاد ت امام محمد تقی‌ (ع)»، « فضل و فتاح»، «مالک اشتر» و «مسلم‌بن عقیل» از شهرهای تفرش، شیراز، رودبار، اراک، قزوین و تهران در حسینیه طرشت  به اجرا در آمدند.
بیست  و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، همچنین به یمن اجر نهادن به تلاش بزرگان و تاثیرگذاران بر هنر تئاتر کشور بزرگداشت 4 تن از استاید  و هنرمندان هنر نمایش را برپا کرد. در این دوره از جشنواره تئاتر فجر از خسرو خورشیدی، فهمیه راستکار، حسین مسافر آستانه و امیر دژاکام تقدیر به عمل آمد.
اما برگزیدگان بیست و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با داوری داوود رشیدی، بهزاد فراهانی، فرهاد آئیش، رضابابک و حسن فتحی به این شرح معرفی شدند.
در بخش نمایشنامه نویسی حمید امجد با «بی‌شیر وشکر» سوم، محمدامیر یاراحمدی با «تیغ کهنه» دوم و نغمه ثمینی با «شکلک»  اول شد.
در بخش کارگردانی نادر برهانی مرند با نمایش «تیغ کهنه» سوم و خسرو امیری با نمایش «روی خط خاکستری» دوم شد. جایزه اول بازیگری این دوره از جشنواره نیز به محمد عاقبتی برای نمایش «می‌بوسمت و اشک» رسید.
در بخش بازیگری مرد سیروس کهوری‌نژاد برای نمایش«رعنا» سوم و فرزین صابونی برای نمایش «سه خانه کوچک» دوم شد. جایزه اول بازیگری نیز به پیام دهکردی برای نمایش های «تیغ کهنه» و «می‌بوسمت و اشک» تعلق گرفت.
در بخش بازیگری زن فرحناز زاویانی برای «روی خط خاکستری» سوم، پانته‌آ بهرام برای «شکلک» دوم و شبنم طلوعی برای «می‌بوسمت و اشک » اول شد.
در بخش طراحی صحنه فریبرز قربانی برای «آئین فاطمیا» سوم، سپیده نظری‌پور برای «سه خانه کوچک» دوم و سیامک احصایی برای «رقصی چنین» اول شد. همچنین جایزه بخش طراحی لباس نیز به هما بهجتی برای نمایش «رابعه» تعلق گرفت.
در بخش موسیقی نیز حیدر ساجدی آهنگساز نمایش«شکلک» دوم و شاهین حریری آهنگساز نمایش «روی خط خاکستری» اول شد.
جایزه بهترین نمایش جشنواره بیست و دوم و بهترین نمایش از دید تماشاگران نیز به نمایش «می‌بوسمت و اشک » محمد عاقبتی رسید. همچنین از نمایش های «این کدوم پنجشنبه است؟» حمید‌رضا آذرنگ ، «یکی از خیلی‌ها» شراره پورخراسانی ، «من دیگه آدم بشو نیستم» مهدی محمدی و «خانه در گذشته ماست» حامد محمد طاهری تقدیر شد.
برگزیدگان بخش نمایش های خیابانی نیز با داوری داوود کیانیان، مجید جعفری و مسلم قاسمی  به این شرح معرفی شدند.
در بخش طرح و ایده‌ مرتضی و کیلیان برای «امید به زندگی» سوم، مهدی دهقانی برای «خار تو پامه» دوم و اباذر چهل امیرانی برای «شش ماه خدمت» اول شد. در این بخش از رامتین رمضای «بی‌نام‌« و علی فتوحی «دیوها زنده‌اند» تقدیر به عمل آمد.
در بخش کارگردانی کاظم جهانگیر‌زاده «‌تاپدوق» سوم، جمشید عسگری «نمایش خیابانی» دوم و محمدرضا دیناروند «خار تو پامه » اول شد.
در بخش بازیگری مرد هادی ولی‌لو برای «نمایش خیابانی» سوم و مهدی دهقان برای «خار تو پامه» دوم شد. جایزه اول این بخش نیز به اباذر چهل‌امیرانی برای«شش ماه خدمت» و جمشید عسگری برای« نمایش خیابانی» رسید. همچنین در این بخش از جلال محمدلو‌ «‌تاپدوق»، عباس جمشیدی «دن ‌کیشوت» و آرش آزاد «دیوها زنده‌اند» تقدیر به عمل آمد.
در بخش بازیگری زن نیز از شبنم حیدری بازیگر «تاپدوق» و اکرم میر محمدی بازیگر «گالری خیابانی» تقدیر شد.
یادآوری می شود سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از تاریخ 5 تا 22 بهمن سال جاری به دبیری رحمت امینی برگزار می‌شود.