در حال بارگذاری ...
گزارش ایران تئاتر از پشت صحنه نمایش سردار

از سالهای نه چندان دور تا همین حوالی

سردار روایتی است از سالهای نه چندان دور جنگ، که تا امروز امتداد دارند، داستان سربازان پاکباخته ای که گمنام، به خاک وطن پیوسته اند و نبودشان دینی شده است بر ذهن و گرده تاریخ معاصر این سرزمین.

به گزارش ایران تئاتر ، در این نمایش اثر نادر برهانی مرند (به ترتیب ورود) هدایت هاشمی، نسیم ادبی، احمد کاوری، نداکوهی، سید علی صالحی، فریدون محرابی، حسین پاکدل، ناهید مسلمی، میرطاهر مظلومی بازی می کنند.

این نمایش در یازدهمین جشنواره تئاتر رضوی مورد استقبال قرار گرفت و از امشب در تئاترشهر روی صحنه خواهد رفت.

آفتاب غروب کرده سری به محل تمرین این نمایش زدیم تا با حال و هوای آن بیشتر آشنا شویم.

چند دقیقه ای می شود که گروه تمرین را آغاز کرده است.

صحنه ای مربوط به میرطاهر مظلومی ناهید مسلمی و احمد کاوری را تمرین می کنند. پس از آن گروه استراحتی می کنند و فرصتی دست می دهد که با بازیگران گفتگو کنیم.

برایم کوتاه بودن نقش مهم نبود

نسیم ادبی در این نمایش نقش مریم همسر دکتر مردانی را بازی می کند.

او می گوید: زمانی که نمایش را شروع کردیم، قصد این را داشتیم که حتما اجرای بسیار خوبی داشته باشیم. زمان تمرین هم اصلا شتابزده عمل نکردیم و  دورخوانی را بطور کامل داشتیم. تحلیل نقش هایمان را داشتیم.

ادبی ادامه می دهد: در بجنورد اجرای قابل قبولی داشتیم و امیدوارم که اجرای عمومی بسیار خوبی داشته باشیم. پس از اجرای بجنورد نقاط ضعف و قوت را بررسی کردیم و به نظرم در مجموع نمایش پخته تر شد.

ادبی درباره همکاری با این گروه می گوید:  با آقای برهانی مرند مرگ فروشنده را کار کردیم. او کارگردان بسیار خوبی است. در این نمایش هم با اینکه مریم نقش بلندی نبود به دلیل حضور خود برهانی مرند آن را پذیرفتم. با اکثر اعضای گروه همکاری داشتم. بازیگر نمایش آقای پاکدل بازی کردم، با ناهید مسلمی کار کردم فقط با یکی دو نفر از بازیگر ها کار نکرده بودم و در مجموع همکاری با این پروه باعث افتخارم است و امیدوارم تماشاگران دوست داشته باشند.

ویژگی هایی برای انتخاب نقش

حسین پاکدل طی این سالها در عرصه کارگردانی تئاتر فعالیت کرده است. ایوب آقاخانی در اجرای جشنواره تئاتر رضوی ایفاگر نقش دکتر مردانی  بود ولی برای اجرای عموم به دلیل بازی در نمایش سقراط و کارگردانی و بازیگری در نمایش زنانی که  به بزها خیره شدند، نتوانست گروه را همراهی کند و در اجرای عمومی حسین پاکدل این نقش را بازی می کند.

پاکدل درباره دلیل انتخاب این نقش و بازی در تئاتر بعد از مدت ها می گوید:  این نقش و این نمایش ویژگی های خاصی داشت برای انتخاب و من را ترغیب کرد که همراه این گروه باشم البته ترجیح می دهم خودم زیاد درباره اش توضیحی ندهم و مخاطبان آن را تماشا کنند.

او در پاسخ به این سوال که آیا در بخش کارگردانی نیز به برهانی مرند ایده هایی می دهد یا خیر، تصریح کرد: در تئاتر بازیگران هم کارگردانی می کنند اما کارگردانی بر وجودشان و فیزیکشان. ما یک کارگردان کلی داریم که اثر را از ساحتی بالاتر نگاه می کند ولی هر کدام از بازیگران نیز در راستای هماهنگی با دیگران خودشان را کارگردانی می کنند.

در مجموع هر کدام از این عرصه های کارگردانی و بازیگری  شرایط و جایگاه خاص خودش را دارد. من در حال حاضر بازیگر نمایش هستم و در اختیار کارگردان.

پاکدل درباره همکاری با برهانی مرند خاطر نشان می کند: نادر را سالهاست که می شناسم و جدا از همکاری رفاقت هم داریم  و کارش را دوست دارم.

او درباره اینکه برای اجرای عموم دیرتر به گروه ملحق شده است و درخصوص هماهنگ شدن با گروه می گوید: گروه ساعت هایی برای من وقت گذاشتند و تمرین کردیم و من هم تلاش کردم که خودم را با دیگر بازیگران هماهنگ کنم و امیدوارم که نتیجه خوب و رضایت بخشی برای مخاطب باشد.

یک اثر درخور مخاطب تئاتر

احمد کاوری از دیگر بازیگران این نمایش است. او می گوید: نقشی که من بازی می کنم، نقش رئیس حراست یک بیمارستان در مشهد است و حول و حوش این شخصیت اتفاقاتی رخ می دهد.

او ادامه می دهد: بعد از اجرای بجنورد تمرینات بیشتری کردیم و بر اساس سالنی که قرار است در آن اجرا برویم، کاراکتر ابعاد دیگری پیدا کرد و البته بواسطه حضور در یک سالن بزرگتر تغییراتی در میزانسن اتفاق افتاد. در مجموع با تمرین بیشتر تلاش کردیم یک کار مطلوب و در خور مخاطب تئاتر ایران ارائه دهیم.

احمد کاوری درباره اینکه به عنوان یک کارگردان سینما و تلویزیون آیا پیشنهاداتی را به کارگردانی می دهد یا خیر، تصریح می کند: تئاتر جدا از کارگردانی سینما و تلویزیون است. در تئاتر همه بازیگران اثر در جهت اینکه هم کاراکترها رابطه بهتری پیدا کند و هم اینکه نمایش بتواند به ذات حقیقی خودش و آنچه روی کاغذ نوشته شده، برسد تلاش می کنند و از هیچ پیشنهادی هم رویگردان نیستند. من هم در حد فهم خودم نسبت به کاراکترم و نمایش، خودم را مسئول می دانم که نکاتی را بگویم اما در نهایت تصمیم گیرنده کارگردان است.

کاوری در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به ساقه کارهای دفاع مقدسی در عرصه تصویر، حضور در این نمایش شما را به کارگردانی یک تئاتر دفاع مقدسی ترغیب نکرد، می گوید: از نظر مضمونی داستان هایی که برای کارگردانی انتخاب می کنم را جدا نمی کنم اتفاقا تمایل دارم بیشتر به موضوعات اجتماعی بپردازم حالا در هر مقطعی از جمله مقطع دفاع مقدس اما در مجموع فعلا برای کارگردانی تئاتر وقتی را کنار نگذاشتم چون برای کار تصویری از جمله سینما و تلویزیون برنامه هایی دارم.

تمرین دوباره از سر گرفته می شود. بازیگران سرجای خود در صحنه حاضر شده اند.

دیالوگ ها بر زبان جاری می شوند و بازیگران محو در نقش هایشان. در این میان صحنه مربوط ناهید مسلمی و میرطاهر مظلومی تمرین شده و می توان با آنها به گفتگو نشست.

گروه خوبی داریم

ناهیدمسلمی نقش مادر یاشار را بازی می کند. او می گوید: این نقش تنها شخصیت شهودی کار است انگار همه چیز را از قبل می داند و حتی درباره فرزند خودش هم می داند که شهید شده و این موضوع را پذیرفته است.

او می افزاید: نقش پدر و مادر این شهید را من و میرطاهر مظلومی بازی می کنیم. این زن و شوهر نوعی آرامش دارند که به دیگر شخصیت ها نیز آرامش می دهند.

مسلمی با اشاره به اینکه نمایش از اجرای بجنورد تا کنون پخته تر شده است، تصریح می کند: سه سانس اجرا در بجنورد داشتیم. این شهر مردم بسیار فرهنگ و تئاتر دوستی دارد حتی کودکانی که همراهشان بودن نیز بدون شلوغی و همهمه نمایش را دیدند. امیدوارم در اجرای عمومی تهران نیز از نمایش استقبال بشود.

این بازیگر در پاسخ به این سوال که آیا برای ایفای نقش مادر شهید مصداق عینی داشتید، می گوید: من در رادیو بسیار این نوع نقش ها را بازی کردم ضمن اینکه سالها هلال احمر کار کردم. کارشناس قسمت مفقودین و اسرا بودم . بسیاری از مادران شهدا با من صحبت کرده اند و خاطرات جالبی از آن زمان دارم و همه آن تجربیات به من کمک کرد.

مسلمی در پایان درباره همکاری با برهانی مرند خاطر نشان می کند: سالهاست که در رادیو همکاری داریم. سال 80 نمایش پاییز را کار کردیم و سال پیش دوباره اجرا شد. او کارگردان خوبی است و هم چنین گروه صمیمی و خوبی داریم و این موضوع به کیفیت اثر نیز کمک می کند.

کاراکترهایی از جنس مردم

میرطاهر مظلومی نقش آقای ملکوتی را ایفا می کند.

او درباره همکاری با برهانی مرند و حضور در این گروه می گوید: مدت هاست با نادر برهانی مرند همکار هستم . او یکی از سردبیران اثرگذار رادیوست البته در تئاتر همکاری نداشتیم و سردار اولین همکاری ما است. وقتی وارد گروه شدم، با یک فرد حرفه ای بااخلاق به عنوان کارگردان و گروهی بسیار دوست داشتنی و کاربلد مواجه شدم.

مظلومی می افزاید: پیشتر کارهای برهانی مرند را دیده بودم و همیشه با آثارش ارتباط خوبی برقرار کرده ام. چون شخصیت هایی که می نویسد از جنس آدم هایی است که ما می شناسیم و آنها را در کوچه و بازار دیده ایم و موجودیت دارند .کاراکترها عمیق هستند و مابازای بسیار در جامعه دارند. مطمئن هستم سردار هم مانند کارهای پیشین این کارگردان اثر خوبی خواهد بود و مورد پسند جامعه هنری و مردم قرار خواهد گرفت.

این بازیگر ادامه می دهد: در این نمایش کاراکتری را بازی می کنم که مسن است با نام آقای ملکوتی. پسرش مفقود الاثر شده و انگار ندیده ها را می بیند و نادانسته ها را می داند.

تمرین این صحنه به پایان رسیده و نداکوهی هم کارش تمام شده است.

به گروه ما خوش آمدی

ندا کوهی از سال 85 فعالیت تئاتر را در فیروزکوه آغاز کرده است. او در مشهد هم فعالیت کرده است و طی این سالها نیز در تهران مشغول به کار است.

او درباره پیوستن به گروه نمایش سردار می گوید: گروه دنبال بازیگری می گشتند که بتواند به لهجه مشهدی حرف بزند. یکی از دوستان من را به خانم ادبی معرفی کرد و خانم ادبی هم به آقای برهانی مرند. وقتی رفتم دفتر آقای برهانی مرند، به من گفت عادت ندارم با کسانی که نمی شناسم، کار کنم لطفا کمی از متن را بخوانید. به لهجه مشهدی متن را خواندم و به من گفت به گروه ما خوش آمدید.

کوهی در این نمایش نقشی را بالاتر از سنش ایفا می کند. او در این باره تصریح کرد: از قبل به من گفته بودند نقش از سن خودت بیشتر است و به همین دلیل شاید آقای برهانی مرند تو را انتخاب نکند، بعد از صحبت های اولیه در این باره با هم صحبت کردیم و آقای برهانی مرند گفت اهمیتی ندارد. بازی خوب مهم تر است. نقش من یک زن 45 ساله است که یک دختر و پسر بزرگ دارد و امیدوارم که از پس آن بربیایم. سعی می کنم صدایم را بم تر کنم تا این بالاتر بودن سن مشخص شود.

این بازیگر خاطر نشان کرد: رسیدن به نقش سخت بود اما آقای برهانی مرند بسیار کمک کرد. او با شیوه های خاصی بازی بازیگر را پیش می برد طوریکه بازیگر به جایی می رسد که با خودش می گوید اتفاق خوبی که برای نقش منتظرش بودم، افتاد.

برهانی مرند مراقب روح بازیگرش است

فریدون محرابی نیز به جمع گروه اضافه می شود. فریدون محرابی سال گذشته در نمایش در خواب دیگران با برهانی مرند همکاری کرده است.  

او می گوید : من نقش آرمین ریحانی سربازی در زمان جنگ که در منطقه بوده است. همین سرباز بودن نقش را برای من بسیار خاص کرده است.

محرابی  درباره همکاری با برهانی مرند تصریح می کند : همکاری عالی بود. کارگردان بسیار خوبی است و از او یاد می گیرم. برهانی مرند، مراقب بازیگرش است. مراقب روح بازیگرش است .او یک کارگردان شش دانگ است و خوشحالم که این نقش را ایفا می کنم و در این گروه هستم.

این بازیگر درباره روندی که نمیاش سردار از اجرا در جشنواره تئاتر رضوی تا اجرا برای عموم طی کرده است، می گوید: کار از جشنواره تا کنون بسیار بهتر شده است. درست است که برای اجرای جشنواره زمان داشتیم اما بعد از جشنواره هم یک ماه با این نقش ها زندگی و تمرین و روی جزییات کار کردیم.

وی در پایان خاطر نشان کرد: ما با تمام وجودمان این نمایش را کار کردیم و امیدوارم مورد پسند تماشاگران نیز باشد.

ارتباط خوب و دوستانه در گروه برایم مهم است

برهانی مرند در تمام طول تمرین با تمرکز بالایی به بازی بازیگرانش توجه و دقت دارد. او از زوایای مختلف سالن تمرنی را زیر نظر دارد.

برهانی مرند درباره پروسه نگارش نمایش می گوید: من سه سال این نمایش را نوشتم. فکر کردم باید صبر کنم تا پخته تر شود. در طول این مدت شخصیت های داستان با من بودند و قصه در ذهنم بود تا اینکه احساس کردم امسال باید متن را کامل کنم.

او درباره اینکه آیا کارگردانی یک نمایش پربازیگر کارش را سخت می کند یا خیر؟ می گوید: وقتی شروع به نگارش یک نمایشنامه می کنم چندان به این فکر نمی کنم که آیا زمان کارگردانی کارک سخت می شود یا خیر و بیشتر به نمایشنامه کار می کنم و زمان کارگردانی نیز از ظرفیت های اجرایی استفاده خواهم کرد.

این کارگردان درباره انتخاب بازیگران و اینکه وجود یک پشت صحنه خوب چقدر به کیفیت اثر کمک می کند، می گوید: ارتباط بین کارگردان و بازیگر برایم مهم است. زمان تولید یک اثر اعضای گروه چند ماه را کنار هم هستند پس مهم است که ارتباط خوب و دوستانه ای با هم داشته باشند و این موضوع روی کیفیت کار نیز تاثیر می گذارد.

کارگردان سردار درباره اینکه از زمان اجرا در جشنواره تئاتر رضوی تا اجرای عمومی این نمایش چقدر تغییر کرده است، تصریح می کند: تغییر خاصی نداشتیم. به نظرم نسبت به اجرای جشنواره نمایش پخته تر شده است . یکسری اتفاقات ساختاری خوب افتاد و برخی کاراکترها جلا خوردند. تغییر سالن هم مسلمان روی کار و میزانسن ها اثر می گذارد. ضمن اینکه ایوب آقاخانی نیز نتوانست به دلیل بازی در نمایش سقراط و بازی و کارگردانی نمایش زنانی که به بزها خیره شدند ما را در اجرای عمومی همراهی کند.

ماه در آسمان خودنمایی می کند که تئاتر شهر را به انتظار داستان سردار ترک می کنیم.

عوامل این نمایش فرهاد امینی دراماتورژی، سعید حسنلو طراحی صحنه ،ابراهیم اثباتی موسیقی ، فرزانه عاقلی طراحی لباس ، وحید میثاقی طراحی پوستر ، ماریا حاجی ها طراحی گریم و بابک شاه علیزادگان طراحی نور نمایش سردار را بر عهده دارند. مشاور امور هنری وحید لک، حجت علیخانی  مدیر اجرایی حسن عابدی ، برنامه ریز فرهاد امینی دستیار اول کارگردان امین رهبر ، دستیار دوم کارگردان، فرشته قاسم پورمدیر صحنه محمد صمدی ، منشی صحنه مونا عباسی ، گروه رسانه و تبلیغات مارال دوستی، محمدرضا ایمانیان (پرانتز باز) ، عکاس امیر خدامی، مهدیه خالقیان، محمدرضا کریمی ، ساخت تیزر نیما اقلیما ، مسئول گیشه و رزرو فرشته قاسم پور هستند.

نمایش سردار به نویسندگی و کارگردانی نادر برهانی از یکشنبه 4 مهرماه در سالن اصلی مجموعه تئاترشهر ساعت 19:30 بروی صحنه خواهد رفت.

 

گزارش از مریم رضازاده




مطالب مرتبط

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرد

محمود سالاری: تعمیرات ساختمان تئاتر شهر به‌زودی آغاز می‌شود
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرد

محمود سالاری: تعمیرات ساختمان تئاتر شهر به‌زودی آغاز می‌شود

محمود سالاری، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن توضیح درباره اولویت‌های عمرانی این معاونت از آغاز تعمیرات ساختمان تئاتر شهر و نیز از بهسازی تالارهای سنگلج و هنر خبر داد.  

|

نظرات کاربران