در حال بارگذاری ...
در بخش جوانه های نمایش ایرانی هجدهمین جشنواره آیینی و سنتی

فرصتی برای به چالش کشیدن استعداد نوجوانان در عرصه شبیه خوانی

ایران تئاتر: کانون نمایش های آیینی و سنتی، اداره کل هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی ایران با همکاری هم اقدام به تاسیس بخش ویژه ای با نام «جوانه های نمایش ایرانی» کرده است. یکی از قسمت های جذاب جوانه های نمایش ایرانی شبیه خوانی بوده که در آن مخاطبان شاهد اجرای امروزی داستان های کهن شبیه خوانی هستند.

به گزارش ایران تئاتر این روزها هجدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی در حالی برگزار می شود که در این دوره بخش تازه ای با عنوان «جوانه های نمایش ایرانی» به آن اضافه شده است. این بخش با همکاری کانون نمایش های آیینی و سنتی، اداره کل هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی ایران، با هدف پایش و گسترش گونه های نمایش ایرانی و شناساندن این گونه ها به نسل کودک و نوجوان کشور تاسیس شده است. جوانه های نمایش ایرانی در اولین دوره برگزاری خود در پنج بخش خیمه شب بازی، آیین نمایشی، نقالی، شبیه خوانی و نمایش با موضوعات ملهم از فرهنگ و ادبیات عامیانه ایران، برای تئاتر دوستان در محوطه پارک دانشجو به نمایش گذاشته می شود. در این متن به معرفی 5 اثر شرکت کننده در بخش شبیه خوانی پرداخته ایم.

 

بانو گشسب و فرامرز

مجلس «بانو گشسب و فرامرز» اثریست به شبیه گردانی محمدرضا آزاد فر که اجرای آن را بهار فهرستی 15 ساله بر عهده دارد. در خلاصه داستان این مجلس 15 دقیقه ای که از شهر تهران در این بخش شرکت کرده، این طور آمده است: فرامرز و گشسب برای شکار وارد مرز توران می‌شوند و پیمانی که سال‌ها پیش بین ایران و توران بسته شده بود را می‌شکنند. آن دو با لشکر افراسیاب برخورد می‌کنند و ... .

 

حضرت عباس(ع)

مجلس «حضرت عباس(ع)» اثریست به شبیه گردانی نصرلله باباعلی که از شهر تفرش در این بخش شرکت کرده است. محمدمهدی اعرابی، امیرمهدی صابری، محمدحسین محبی، محمدرضا جعفری، امیرحسین عابدینی‌فر، محمدرضا شفیعی، محسن حیدری، محمد یوسفی، رضا علیخانی شبیه خوانانی هستند که در این مجلس 105 دقیقه ای به ایفای نقش می پردازند. در خلاصه داستان این اثر این طور آمده است: شمر با سپاه خود به کربلا آمده و برای دادن امان‌نامه به حضرت عباس به خمیه‌گاه ایشان می‌رود اما حضرت عباس امان‌نامه را نمی‌پذیرد و شمر را از خود می‌راند. او برای رفتن به میدان و آوردن آب با اهل بیت وداع می‌کند و ... .

 

میهمانی امام حسین(ع)

مجلس «میهمانی امام حسین(ع)» اثر محمد حسین سلجوقی نژاد بوده که از شهر کرمان برای حضور در این بخش به تهران آمده است. امیرمهدی فتاحی، سعید فرحبخش، ابوالفضل طاهری، صادق اخلاقی، محمدعلی یزدانی، سامان فرحبخش، محمدعلی معین‌قفقازی شبیه خوانانی هستند که در این مجلس یک ساعته به ایفای نقش می پردازند. در خلاصه داستان این اثر این طور آمده است: مظاهر یکی از اصحاب رسول خداست که فرزندش حبیب در نوجوانی شیفته حضرت امام حسین می‌شود. مظاهر هرچه تلاش می‌کند که حواس فرزندش را به آموختن علم معطوف کند، نمی‌تواند. او را به مکتب می‌فرستد اما حبیب تمام مکتب‌خانه را تحت شعاع نام حسین قرار می‌دهد.

 

حضرت علی اکبر(ع)

مجلس «حضرت علی اکبر(ع)» اثریست که میرعزا شبیه نامه آن را به نگارش درآورده و توسط داوود بهمنی برای حضور در این بخش شبیه گردانی شده است. معراج منصوری، احمدرضا شفیعی، مهدی شکری، مهدی عباسی، آیدین همتی، محمدجواد همتی، علی منصوری، علی صیدی، حسین سلیمانی شبیه خوانانی هستند که در این مجلس 40 دقیقه ای به ایفای نقش می پردازند. در خلاصه داستان این اثر که از شهر تهران در این بخش حضور دارد، این طور آمده است: وقتی حضرت اباعبدالله ندای هل من ناصر سر می‌دهد، حضرت علی‌اکبر خدمت پدر می‌رود تا از ایشان اجازه نبرد بگیرد و ... .

 

جوانمرد قصاب

مجلس «جوانمرد قصاب» یکی دیگر از شبیه نامه های میرعزا بوده که توسط امیر سلیمانی مقدم برای شرکت در این بخش شبیه گردانی شده است. این اثر 30 دقیقه با شبیه خوانی ابوالفضل صالحی، آرمان بحیرایی، دانیال جان‌قلی، رضا بصائری، مهدی شنبه‌ای، امیر دانشمندی، به عنوان نماینده شهر تهران در این بخش حضور دارد. در خلاصه داستان این مجلس این طور آمده است: مرد قصابی به امید دیدن حضرت علی(ع) دکانی در کوفه می‌خرد. روزی زن احمد کوفی، کنیز خود را برای خریدن گوشت به قصابی می‌فرستد اما در بازگشت، بانوی کنیز از گوشتی که خریده ناراضی است و به کنیزش می‌گوید که باید گوشت را عوض کند. کنیز سه مرتبه گوشت را عوض می‌کند اما باز هم بانویش ناراضی است و ... .

 

هجدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتیبه دبیری داوود فتحعلی بیگی از 10 تا 15 شهریور ماه کنونی در حال برگزاری است.

 




مطالب مرتبط

گفت‌وگو با داوود فتحعلی‌بیگی به بهانه روز ملی هنرهای نمایشی

تئاتر اندیشه‌ورز، بودجه مناسب می‌خواهد
گفت‌وگو با داوود فتحعلی‌بیگی به بهانه روز ملی هنرهای نمایشی

تئاتر اندیشه‌ورز، بودجه مناسب می‌خواهد

داوود فتحعلی‌بیگی، با تبریک روزملی هنرهای نمایشی، تاکید کرد تئاتر خصوصی و خودگردان چون دربند گیشه است، نمی‌تواند فرهنگ‌سازی کند و برای همین، تولیدات اندیشه‌ورز، نیازمند بودجه مناسب هستند.

|

نگاهی به نمایش «تخت و خنجر» نوشته داوود فتحعلی‌بیگی و کار محمدعلی نجف‌پور

قابلیت بالای نمایشی شدن ادبیات دینی
نگاهی به نمایش «تخت و خنجر» نوشته داوود فتحعلی‌بیگی و کار محمدعلی نجف‌پور

قابلیت بالای نمایشی شدن ادبیات دینی

سیدعلی تدین‌صدوقی: نمایش «تخت و خنجر» به کارگردانی محمدعلی نجف‌پور که این شب‌ها در تماشاخانه قدیمی و پرخاطره شهر تهران، سنگلج به صحنه می‌رود، سال‌ها قبل توسط استاد داوود فتحعلی‌بیگی ...

|

داوود فتحعلی‌بیگی از کارگردانی نمایش «شب‌نشینی با مولیر» گفت

هم‌‌نشینی روح نمایشنامه‌نویس شهیر و روح سعدی افشار
داوود فتحعلی‌بیگی از کارگردانی نمایش «شب‌نشینی با مولیر» گفت

هم‌‌نشینی روح نمایشنامه‌نویس شهیر و روح سعدی افشار

داوود فتحعلی‌بیگی، نویسنده و کارگردان نمایش «شب‌نشینی با مولیر» که یکی از آثار حاضر در بخش مهمان چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر است می‌گوید مصائبی که مولیر، یکی از نمایشنامه‌نویسان برتر قرن هفدهم فرانسه پس از نگارش «تارتوف» از سر گذراند موجب نگارش این اثر با ...

|

نظرات کاربران