در حال بارگذاری ...
...

تلاش یک دانشجو برای زنده نگه داشتن ضربان نبض تئاتر دانشگاهی

سمیرا سرچاهی، دبیر دومین جشنواره تئاتر دانشگاه تربیت مدرس می‌گوید دانشجویان با برگزاری جشنواره‌های داخلی تلاش می‌کنند نبض تئاتر دانشگاهی را زنده نگه دارند.

به گزارش ایران تئاتر به نقل از ایسنا، سمیرا سرچاهی، دبیر دومین جشنواره تئاتر دانشگاه تربیت مدرس که خود دانشجوی این رشته است، درباره روند برگزاری این رویداد، نکاتی را بازگو کرد.

سمیرا سرچاهی، در ابتدای سخنان خود درباره برگزاری این جشنواره توضیح داد: «اولین دوره جشنواره تئاتر دانشگاه تربیت مدرس، نیمه اول امسال برگزار شد و حالا دومین دوره آن از روز شنبه ۱۶ دی برگزار می‌شود و تا ۱۹ همین ماه ادامه دارد. در این جشنواره، ۱۹ نمایش اجرا می‌شوند که مدت زمان اغلب آن‌ها زیر ۳۰ دقیقه است.»

این دانشجوی تئاتر درباره اهداف برگزاری این جشنواره گفت: «جشنواره تئاتر دانشگاه تربیت مدرس، ماحصل کلاس‌هایی است که زیر نظر استادان گوناگون داشته‌ایم. علاقه‌مند بودیم تا جشنواره خود را به صورت ترمیک برگزار کنیم ولی فعلا در حال آزمون و خطا هستیم. هدف‌مان این بود که بچه‌ها در فضایی دوستانه، کارهای یکدیگر را ببینند و درباره آن گفت‌وگو کنند. تلاش می‌کنیم با برگزاری این جشنواره، بستری برای شکل‌گیری حوزه گفتمان و نقد که در حال حاضر بسیار ضعیف است، فراهم کنیم، تا جشنواره بار علمی بیشتری هم داشته باشد.»

او با اعلام اینکه این جشنواره به صورت غیررقابتی برگزار می‌شود، توضیح داد: «رقابتی بودن، فضای دوستانه و علمی را تغییر می‌دهد. هدف ما این بود که دانشجویان آثار یکدیگر را ببینند و با هم گفت‌وگوی علمی داشته باشند. بنابراین قصدمان ارزش‌گذاری نیست چراکه اصولا فضای دانشگاه، فضای آزمون و خطاست و جای ارزش‌گذاری‌های این چنینی نیست.»

سرچاهی در واکنش به این پرسش که «آیا این جشنواره تلاشی است برای پر کردن جای خالی جشنواره تئاتر دانشگاهی»، توضیح داد: «یکی از اهداف ما زنده نگه داشتن بارقه‌های تئاتر دانشجویی است. در زمانه‌ای که جشنواره تئاتر دانشگاهی نداریم، تلاش کردیم با برگزاری این جشنواره، جرقه‌های تئاتر دانشجویی را زنده نگه داریم.»

او تاکید کرد: «جشنواره ما هرگز قرار نیست جای جشنواره تئاتر دانشگاهی را پر کند، اصلا چنین هدفی نداریم، بلکه برگزاری آن جشنواره مطالبه مهم ماست و از وزارت علوم می‌خواهیم جشنواره تئاتر دانشگاهی را به ما بازگرداند. بنابراین جشنواره ما در راستای جشنواره دانشگاهی است و نه جایگزین آن.»

این فعال تئاتری، بخش نقد را یکی از مهم‌ترین رویکردهای این جشنواره دانست و افزود: «جلسات نقد نمایش‌ها با حضور استادان دانشگاه برگزار می‌شود و یک نشست تخصصی در زمینه تئاتر دانشگاهی هم خواهیم داشت.»

سرچاهی که خود دانشجوی بازیگری در دانشگاه تربیت مدرس است، درباره چشم‌انداز آینده تئاتر برای دانشجویان این رشته گفت: «متاسفانه خصوصی شدن تئاتر، کار را برای دانشجویان بسیار سخت کرده است. دانش‌آموختگان تئاتر بدون حمایت و پشتوانه وارد فضای حرفه‌ای می‌شوند. به همین دلیل بسیاری از آنان ناچار هستند بدون تمرین و آماده‌سازی لازم، نمایش‌هایی را روی صحنه بیاورند و همین موضوع باعث افت کیفی کارها می‌شود. در این بین حتی تالار مولوی هم به دلیل تنگناهای مالی، ناچار است به اقتصاد خود فکر کند.»

او اضافه کرد: «بازار کار تئاتر برای دانشجویان به دلیل نبود حمایت و امکانات بسیار سخت است و کسانی که از بدنه تئاتر دانشگاهی وارد فضای کار می‌شوند، خیلی مورد استقبال قرار نمی‌گیرند و این نگاه متاسفانه در میان هنرمندان تئاتر هم وجود دارد. به همین دلیل تعدادی از فارغ‌التحصیلان تئاتر شغل دیگری انتخاب می‌کنند و برخی هم به فکر مهاجرت می‌افتند.»

این دانشجو در واکنش به این پرسش که «آیا در دانشگاه امکان اجرای عمومی برای دانشجویان وجود دارد»، پاسخ داد: «دانشگاه ما فقط یک پلاتو دارد و به جز این، امکان بلیت‌فروشی هم نداریم. شرایط به گونه‌ای نیست که دانشجویان بتوانند کارهای خود را به اجرای عمومی بگذارند. بنابراین به ناچار باید وارد فضای تئاتر حرفه‌ای بشوند که همانطور که گفتم، دشواری‌های بسیاری دارد.»

سمیرا سرچاهی در پایان سخنانش بار دیگر تاکید کرد: «ما هنوز به بازگشت جشنواره تئاتر دانشگاهی امیدواریم و با برگزاری جشنواره‌های داخلی تلاش می‌کنیم نبض تئاتر دانشگاهی را زنده نگه داریم.»