در حال بارگذاری ...
...

گفت‌وگو با حسن معینی، کارگردان نمایش «آوینیون»

خودنمایی و نمایشگری در کار نیست، رئالیسمی غریب خواهیم ساخت

گفت‌وگو با حسن معینی، کارگردان نمایش «آوینیون»

خودنمایی و نمایشگری در کار نیست، رئالیسمی غریب خواهیم ساخت

حسن معینی، نویسنده و کارگردان «آوینیون» که به‌زودی در تئاتر شهر روی صحنه خواهد رفت، می‌گوید این اثر، پروسه شکل دادن به یک تئاتر که پر از آزمون و خطاست را در مقابل مخاطبان به نمایش می‌گذارد. او تاکید می‌کند تلاش کرده در کار، خودنمایی و نمایشگری اتفاق نیفتد و آدم‌ها را در یک رئالیسم غریب قرار دهد.

به گزارش ایران تئاتر، نمایش «آوینیون» به نویسندگی و کارگردانی حسن معینی از سوم تا سی‌ام شهریور ساعت 20 در سالن سایه تئاتر شهر روی صحنه خواهد رفت.

حسن معینی درباره موضوع این نمایش گفت: «داستان نمایش در مورد گروهی از هنرمندان است که تلاش می‌کنند در روند تمرین، معنا و مفهومی از اجرا را شکل دهند. آن‌ها قرار است نمایشی را برای حضور در آوینیون آماده کنند اما خرده‌داستان‌هایی که در این مسیر پیش می‌آید، روند داستان را شکل می‌دهد.»

او ادامه داد: «در شروع نمایش، کارگردان با مخاطبان این مسئله را که قرار است تلاش گروه را برای شکل دادن به مفهوم اجرا ببینند، در میان می‌گذارد.»

این هنرمند افزود: «در واقع «آوینیون» پروسه شکل دادن به یک تئاتر که پر از آزمون و خطاست را در مقابل مخاطبان به نمایش می‌گذارد.»

معینی گفت: «ما ادعای اینکه نمایش‌مان یک اجراست، نداریم. اینکه موفق خواهیم شد به معنا و مفهوم کلمه اجرا دست پیدا کنیم، پاسخی است که تماشاگران در هنگام خروج از سالن خواهند داد.»

طراح و کارگردان نمایش «آوینیون» ادامه داد: «پیش‌زمینه‌های ذهنی که مخاطب با توجه به شناخت خود از کلمه و فرآیند اجرا دارد، باعث خواهد شد تا پس از تماشای کار ما به این نتیجه برسد؛ آیا اجرا دیده است یا نه؟!» 

در نمایش «آوینیون»، می‌خواهیم فرآیند شکل دادن به یک تئاتر را که پر از آزمون و خطاست، در مقابل مخاطبان به نمایش بگذاریم

او با بیان اینکه فاصله‌گذاری و استفاده از شیوه شورایی در این نمایش بنا به ضرورت اجرا شکل خواهد گرفت، توضیح داد: «هر اتفاق غیرقابل انتظاری که در روند نمایش شکل بگیرد، بازیگران و کارگردان روی صحنه با آن مواجه خواهند شد و به عنوان بخشی از فرآیند تمرین با آن برخورد خواهند کرد. در این اثر با اتفاقات و تغییرات محیط پیرامون‌ همراه خواهیم شد و در صورتی که اتفاق یا مواجهه‌ای شکل نگیرد، همچنان به کارمان ادامه می‌دهیم بدون اینکه هیچ خللی شکل بگیرد.» 

این کارگردان ادامه داد: «دوربین‌هایی در راهروهای منتهی به سالن نمایش، اتاق گریم، سالن و.... نصب شده است که در فرآیند رسیدن به رئالیسم اجرا کمک‌کننده خواهند بود. نصب و استفاده از تصاویر این دوربین‌ها که به طور زنده در حین اجرا مورد استفاده قرار می‌گیرند، کمک می‌کنند تا حقیقت را در کار جاری کنیم.» 

معینی با اشاره به روند تمرین و تولید این نمایش گفت: «برای به صحنه بردن «آوینیون» 4 سال تمرین شده است. حدود 2 وسال و نیم از این مدت زمان شامل تمرین‌های بی‌وقفه بود تا برای 100 دقیقه، قصه‌ای رئال را برای مخاطبان روایت کنیم. ما در تمام شرایط تلا‌ش‌مان شکل دادن به پروسه اجرا بوده است و در این راه حتی ابائی از حذف و اضافه کردن افرادی که ایثارگرانه همراه ما نبودند، نداشتیم.»

این هنرمند در واکنش به این پرسش که «آیا 100 دقیقه اجرا در این دوره زمانی که مخاطبان به دنبال صرف مدت زمان کمتری برای تماشای یک اثر نمایشی هستند، زیاد نیست»، پاسخ داد: «ما در مسیر این نمایش چیزی را حذف نکردیم و برای جذابیت هم حاضر به کوتاه کردن کار نیستیم. شاید مدت زمان کار زیاد باشد اما قطعا مخاطب را با خود همراه خواهد کرد.» 

او ادامه داد: «یک قصه کلی، تعدادی بازیگر که مدت‌ها تمرین کرده‌اند و خود من به عنوان کارگردان یا تسهیل‌گر اجرا که همراه با گروه بوده‌ام، در تلاشیم تا چیزی به نام خودنمایی و نمایشگری اتفاق نیفتد. سعی ما این است که نمایشگری نکنیم و آدم‌ها را در یک رئالیسم غریب قرار دهیم.» 

معینی با بیان اینکه ما به ناشناخته‌ها یورش می‌بریم، گفت: «مسئله اجرای ما شعار نیست. هر چیزی که جلوی شکل گرفتن مفهوم اجرا را می‌گیرد از سر راه برمی‌داریم. ما تلاش کردیم با پژوهش در این زمینه برنامه راه مدونی داشته باشیم.» 

اجرای ما 100 دقیقه خواهد بود. زمانش شاید زیاد باشد، اما قطعا مخاطب را با خود همراه خواهد کرد. برای جذابیت بیشتر حاضر به کوتاه کردن کار نیستیم

این هنرمند یکی از وجوه مثبت کارش را موسیقی آن دانست و توضیح داد: «موسیقی نمایش در راستای پیشنهاد خود اجرا شکل گرفته است اما احتمال دارد که بسته به شرایط هرشب با تغییراتی اجرا شود.»

او ادامه داد: «موسیقی کار برپایه تحقیق روی موسیقی زار طراحی و شکل گرفته است. در واقع ما زار را برای نمایش «آوینیون» دراماتیزه کردیم و در اصل مخاطب با بازنمایی عین به عین موسیقی زار روبه‌رو نیست. ما در این نمایش بابازار و مامازار نداریم.»

این هنرمند افزود: «برای ساخت موسیقی سعی شده است تا نشانه‌هایی از موسیقی جنوب (زار) و پیشنهادهای اجرا در یک راستا قرار بگیرند. پیشنهاد اولیه استفاده از موسیقی جنوب بوده است که با تحقیق آهنگسازان ما موسیقی جنوب با نگاهی تماتیک به کار مورد توجه قرار گرفته است.»

حسن معینی در پایان با اشاره به تبلیغاتی که برای نمایش در نظر گرفته‌اند، گفت: «تبلیغ ما اصلا عوام پسندانه نیست. با وجود اینکه ممکن است فروشی نداشته باشیم، براین باور هستیم که 10 اجرای باکیفیت بهتر از سی شب اجرای بدون کیفیت خواهد بود.» 

عبدالحمید گودرزی، امیرجوشقانی، ملیحه بقایی و سعید عساکره بازیگرانی هستند که در نمایش «آوینیون» به ایفای نقش می‌پردازند. 

گفت‌وگو: نگار امیری