در حال بارگذاری ...
...

از مشهد و خوزستان تا سیستان و بلوچستان و جزیره خارک؛

حضور هنرمندان استانی روی صحنه‌های تئاتر پایتخت

تهران در میانه تابستان به صحنه‌ای برای حضور هنرمندانی از چهار گوشه ایران تبدیل شده است؛ از مشهد و خوزستان گرفته تا سیستان و بلوچستان و جزیره خارک. آثار هنرمندان استانی، تنوعی فرهنگی و هنری به تئاتر پایتخت بخشیده است.

به گزارش ایران تئاتر، تهران در میانه تابستان، صحنه‌ای‌ است برای اجرای هنرمندانی که از چهارگوشه کشور آمده‌اند. 

سالن‌های تئاتر پایتخت این روزها میزبان آثاری‌ است که از جنوب، شرق، غرب و شمال ایران، با رنگ و لحن بومی، به صحنه آمده‌اند. 

این حضور پررنگ و معنادار، حال و هوایی تازه به تئاتر تهران داده و نویدبخش روزهایی روشن‌تر برای تئاتر ایران است؛ تئاتری متنوع‌، فراگیر و مردمی‌تر.

حالا هنرمندان استان‌ها با تلاش فردی یا حمایت نهادهایی محدود، موفق شده‌اند تولیدات خود را به صحنه‌های پایتخت برسانند؛ اتفاقی مهم که می‌تواند مسیر تبادل فرهنگی و تمرکززدایی از جریان رسمی تئاتر کشور را هموارتر کند.

در میان این آثار، تنوع جغرافیایی و فرهنگ بومی آثار  از نمایشی عاشقانه با موسیقی بلوچی سیستان و بلوچستان، تا اجرایی بومی از جزیره خارک که از دل تراژدی رومئو و ژولیت روایت می‌شود. نگاهی تازه به دفاع مقدس از دل خوزستان، تا دو نمایش عروسکی از مشهد که با زبانی طنز یا استعاری به مسائل جدی‌تری پرداخته‌،‌ به چشم می‌خورد. 

فارغ از تنوع فرمی و محتوایی، آن‌چه این آثار را کنار هم قرار می‌دهد، انرژی و جسارت گروه‌هایی‌ست که با وجود محدودیت‌های مختلف،  موفق شده‌اند خود را به یکی از رقابتی‌ترین صحنه‌های کشور برسانند. 

در ادامه، نگاهی داریم به برخی از این آثار که این روزها در سالن‌های مجموعه تئاتر شهر، پردیس تئاتر شهرزاد و تئاتر هامون روی صحنه هستند.

هنرمندان سیستان‌و‌بلوچستان روی صحنه پردیس تئاتر شهرزاد با «اِشک»

نمایش «اِشک (عشق)» به نویسندگی نصیر احمد ملازهی، کارگردانی صادق سهرابی و تهیه‌کنندگی محمد دین دشتی و صادق سهرابی از اول تا ۱۵ مرداد هر شب ساعت ۲۰:۱۵ در سالن ۲ پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه می‌رود.

«اِشک» که در زبان بلوچی به معنای عشق است، با نگاهی موسیقایی و روایی، بخشی از فرهنگ و زیست مردم بلوچستان را روایت می‌کند. این اجرا تلفیقی از تئاتر و موسیقی بلوچی است و با حضور هنرمندان این منطقه، مخاطب را با حال‌وهوای جنوب شرق کشور همراه می‌سازد.

سعید رضایی‌کیا، نصیر احمد ملازهی، صادق سهرابی، امید اکبری، هلن سرگزی، محمدمهدی نهتانی، آیدا داودی، فاطمه رحمتی، پیام رحیمی، حنیفه احمدی، محمدحسین حیدریان، میلاد یاسری، بهنام طوقی بازیگران این اثر نمایشی هستند.

روایتی از عشق در جزیره خارک‌؛ «کُهته» در تئاترشهر

نمایش «کُهته» به نویسندگی عقیل جماعتی، کارگردانی حسین اسدی و تهیه‌کنندگی امیرحسین شفیعی از اول مرداد در سالن چهارسوی مجموعه تئاترشهر روی صحنه رفته است. 

این نمایش با برداشتی آزاد از تراژدی رومئو و ژولیت، داستانی عاشقانه و نافرجام را در دل دو قبیله جنوبی روایت می‌کند.

«کُهته» در جشنواره تئاتر فجر حضور موفقی داشت و در بخش‌های کارگردانی، بازیگری و موسیقی مورد تقدیر قرار گرفت.

جهانشیر یاراحمدی، عبد بناری، الهام چنانی، علی نبی‌پور، میلاد سعیدی، امیرمحمد شماسی، محمدسعید محمدپور، دانیال جعفری، دنیا فخار بازیکران این اثر نمایشی هستند که از جنوب ایران و جزیره خارک به پایتخت آمده‌اند.

«تاکسیدرمی» از خوزستان؛ با نگاهی متفاوت به جنگ

گروه نمایشی از خوزستان با اثری تحت عنوان «تاکسیدرمی» به نویسندگی رسول حق‌جو و کارگردانی مجتبی رستمی‌فر از ۲ تا ۳۰ مرداد ساعت ۲۱:۳۰ در سالن ۳ پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه است. این اثر، در سال‌های گذشته بوده است که هنرمندان خوزستانی چندین دوره در تهران روی صحنه برده‌اند.

نمایش، با بهره‌گیری از نماد حیوانات و تأثیرات بحران جنگ، به سراغ تجربه‌ای متفاوت از سال‌های دفاع مقدس رفته است. جنگ در این اثر نه از منظر انسان، بلکه از دیدگاه حیواناتی که در مناطق جنگ‌زده زندگی کرده‌اند، روایت می‌شود.

علی غابشی، پوریا ریحانی، پوریا خوش‌بین، آرمین تدیّن، شهروز مازندرانی بازیگران این اثر هستند.

نمایش عروسکی «مثلث»؛ نگاهی طنز به شکسپیر از مشهد

نمایش عروسکی «مثلث» به نویسندگی مشترک فواد زیدانلویی، قیس یساقی و محمدجواد مهدیان، پارودی خلاقانه‌ای از آثار شکسپیر است که به خیانت، قدرت و سرنوشت در بستری مدرن می‌پردازد. این نمایش که پیش‌تر در جشنواره نمایش عروسکی تهران مبارک و تالار قشقایی اجرا شده، اکنون دور ششم اجرای خود هر روز ساعت ۱۸ در تئاتر هامون روی صحنه می‌رود. 

بازیگران (بازی‌دهندگان): محمدجواد مهدیان، قیس یساقی، امیرحسین بلندی (در دوره اول تا سوم اجراها) هستند.

نمایش «مثلث» جایزه بهترین اثر اقتباسی از جشنواره پاپتلند قزاقستان را هم به خود اختصاص داده و علاوه بر تهران، در شهرهای مشهد، کرمان و رشت هم روی صحنه رفته است.

«جک نارن»؛ افسانه ژاپنی در سالن هامون

نمایش عروسکی «جک نارن» به نویسندگی و کارگردانی قیس یساقی نیز از جمله آثار گروه «نخ‌نما» (مشهد) است که با بهره‌گیری از اسطوره‌های ژاپنی، مفاهیم پیچیده‌ای مانند سرنوشت و کنترل انسان را در قالبی نمادین بیان می‌کند. 

این اثر موفق به کسب جوایز متعددی در جشنواره عروسکی تهران-مبارک شده است.

این نمایش هر شب ساعت ۱۹:۳۰ در تئاتر هامون روی صحنه می‌رود.

بازی‌دهندگان نمایش هنرمندانی چون محمد لقمانیان، فرشاد قاسمی، محمدجواد مهدیان و قیس یساقی هستند.

نمایش‌هایی که این روزها از نقاط مختلف کشور به تهران آمده‌اند، فقط چند شب روی صحنه نیستند؛ آن‌ها با صدایی تازه، متفاوت و رنگارنگ، فضایی نو در تئاتر ایران ایجاد کرده‌اند.  

علاقه‌مندان برای اطلاعات بیشتر و تهیه بلیت می‌توانند به سایت تیوال مراجعه کنند.

گزارش: علی کیهانی